Reklama:

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepisy
Dany Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 64
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Przepisy
Mysle, ze i tutaj powinien pojawic sie osobny temat, w ktorym bedziemy mogly podzielic sie pomyslami na przyrzadzenie roznych potraw z kapusty. Smialo, przeciez nie zywilysmy, tudziez nie zywimy sie nadal, tylko i wylacznie kiszona kapusta! : )

Od siebie moge polecic przepis na Słodko-kwaśne roladki

Skladniki na 1 porcje:
- 5 dag ananasa lub male slodkie jablko
- 3 plasterki szynki gotowanej
- 1 mala cebula
- 15 dag kiszonej kapusty
- 1 łyzka soku jablkowego
- 5 dag wedzonej piersi z indyka lub kurczaka
- 1 mala pelnoziarnista buleczka
- gruby szczypior (1 lodyga)
- sol, pieprz.
Ananas albo jablko pokroj w paseczki, wedzone mieso w kostke, a cebule w talarki. Kapuste drobniutko posiekaj, połacz z rozdrobnionymi skladnikami. Dodaj sok jablkowy, wymieszaj, dopraw do smaku sola i pieprzem. Kapuste z dodatkami wyloz na plastry szynki. Zwin roladki. Udekoruj oplukanym, drobno pokrojonym szczypiorem. Zjedz z bulka pelnoziarnista.
Porcja zawiera 300 kcal, 2 g tluszczow, 35 g weglowodanow i 31 g bialka.

A poza tym nie moze tu zabraknac... Przepisu na kapuste kiszona : )

Skladniki:
- kapusta
- 2-3 marchewki
- czosnek
- kminek, sol
Głowke kapusty drobno poszatkuj, marchewki pokroj na cienkie plasterki i dodaj do kapusty. Dodaj 2 zabki czosnku, dopraw kminkiem i posol, wymieszaj. Przeloz kapuste do naczynia ceramicznego lub szklanego, ugniec dokladnie kapuste, przykryj ja talerzem i przycisnij go na przyklad odwaznikiem lub innym ciezkim przedmiotem. Odstaw naczynie na 7 dni i przechowuj ukiszona kapuste w lodowce.

I na koniec wstazki z kapusta

Skladniki na 1 porcje:
- 1 mala cebula
- 20 dag kapusty kiszonej
- 5-6 dag grubszego makaronu, np. wstazki (ja zawsze bralam zielony ze szpinakiem)
- 1 lyzeczka oliwy
- 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
- sol, pieprz
Makaron wrzuc do lekko osolonego wrzatku i ugotuj wedlug przepisu na opakowaniu. Cebule posiekaj w drobna kostke, kapuste drobno poszatkuj. Cebule wrzuc na rozgrzana oliwe, chwile smaz, az sie zeszkli. Nastepnie dodaj kapuste, wymieszaj i poddus ok. 10 minut. Ugotowany, dokladnie osaczony makaron wymieszaj z kapusta, podgrzej na tej samej patelni. Dopraw kluski pieprzem i sola. Wyloz na talerz i posyp rozdrobniona natką pietruszki.
Porcja zawiera 290 kcal, 6 g tluszczu, 50 weglowodanow i 10 g bialka.
03-17-2012 06:48 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ciastkozdziurka Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 202
Dołączył: May 2012
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Przepisy
Byłam przekonana,że ta dieta opiera się na pożeraniu paskudnej zupy.a tu takie przepisy... to jest dopuszczalne?
06-18-2012 10:22 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
roszpunka Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 209
Dołączył: May 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Przepisy
Też dla pewności doczytałam opis. ,,Program diety opiera się na zupie'. Czylo poza zupą i tak trzeba jeśc jeszcze więcej kapusty? Przecież idzie zwariować do tego...
06-19-2012 09:30 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
burzydkaja Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 66
Dołączył: Jun 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Przepisy
(06-19-2012 09:30 AM)roszpunka napisał(a):  Też dla pewności doczytałam opis. ,,Program diety opiera się na zupie'. Czylo poza zupą i tak trzeba jeśc jeszcze więcej kapusty? Przecież idzie zwariować do tego...

Są ludzie, którzy na tym lecą miesiącami, a nawet latamiOczko Ale ja osobiście również bym zwariowała, wolę już kopenhaską.
06-19-2012 07:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
muczogusto Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jun 2012
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Przepisy
Dzień dobry
Chciałbym wypowiedzieć się na temat kapusty, albowiem wcinam ostatnio bez opamiętania. Zaczynałem od kaszy jako bazy posiłków, ale ostatnio bazą stało się zielsko - w sensie pozmieniały się proporcje. Wcinam głównie białą, drobno poszatkowaną i duszoną, do tego dodaję jednego pomidora, trochę cebuli, duszę/gotuję przez 10-15 min i to mieszam z jaglanką. Niedawno zacząłem łączyś kapuchę białą, włoską i jarmuż, ktory to ponoć jest megazdrowym warzywem. W każdym razie wygląda trochę jak kapusta, tylko że jest bardziej finezyjnie pomarszczony. Wczoraj wykonałem taki miks bez kaszy, za to dodałem kilka rodzajów serów - bundz, biały i żółty. Także kapuche można na różne sposoby nawet jako bazę posiłku i warto, bo robi dobrze w organiźmie. Żeby smakowało fajniej można uzupełnić otrębami, sezamem, czosnkiem, podlać oliwą albo olejem lnianym.
Korzystając z okazji reklamuję prościusieńki przepis w oparciu o warzywo kapustowate, a mianowicie rukolę

http://dietanakryzys.pl/rokieta-z-serem-feta/

jak również pozdrawiam i życze smacznych realizacji kapuścianych
07-29-2012 05:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
roszpunka Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 209
Dołączył: May 2012
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Przepisy
Ja jednak nadal nie wierze że skuteczne i zdrowe są diety oparte na jednym głównym składniku. Przeciez wiadomo,że wtedy nie da się wszystkiego dostarczyć organizmowi,a sama dieta robi się po prostu nudna.
08-08-2012 06:04 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polecamy:

Reklama:

roznoszenie ulotek bydgoszcz

klimatyzacja śląsk