Tutaj możemy podzielić się z innymi znanymi nam przepisami, które są zgodne z tą grupą krwi
Pieczeń wołowa
1400 g wołowiny,
sól, pieprz i korzennik lekarski do smaku,
6 ząbków czosnku,
olej z oliwek extra-virgin,
liść laurowy
Usuń z mięsa kawałki tłuszczu i ułóż wołowinę w rondlu. Przypraw i rozpłataj mięso, dodaj posiekany czosnek i liść laurowy. Nasmaruj olejem z oliwek. Włóż otwarty rondel do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut lub dopóki mięso nie będzie miękkie. Porcja na 6 osób.
Potrawka jagnięco-szparagowa
45 dag świeżych szparagów,
30 dag pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego,
1 średnia cebula posiekana,
3 łyżki stołowe niesolonego masła,
1 szklanka wody,
sól, pieprz i korzennik lekarski do smaku,
sok z jednej cytryny
Potnij szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyj i odsącz. Mięso i cebulę podsmaż na maśle do momentu aż będzie jasnobrązowe. Dodaj wodę, sól i przyprawy. Gotuj do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodaj szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do chwili kiedy będą miękkie. Na koniec polej sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.
Sałatka ze szpinaku
2 garści świeżego szpinaku,
1 cebula dymka,
sok z jednej cytryny,
1/4 łyżki stołowej oleju z oliwek,
sól i pieprz do smaku
Umyj dokładnie szpinak. Posyp solą. Po paru minutach wyciśnij nadmiar wody. Dodaj posiekaną cebulę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.
Arabska ryba pieczona
1 duży halibut lub sieja (120-160 dag),
sól i pieprz do smaku,
1/4 szklanki soku cytrynowego,
2 łyżki stołowe oleju z oliwek,
2 duże cebule posiekane,
olej z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Umyj rybę i dokładnie osusz. Posyp solą i polej sokiem cytrynowym. Pozostaw w zalewie na 30 minut. Odsącz rybę, wysmaruj olejem i ułóż na rondlu. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie posyp posiekaną cebulą przyprawioną olejem z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika do czasu, kiedy ryba będzie krucha krucha (ok. 30-40 minut). Podawaj rybę na talerzu przystrojoną pietruszką i plastrami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.
Sałatka z fasolki szparagowej
45 dag zielonej fasolki szparagowej,
sok z jednej cytryny,
3 łyżki stołowe oleju z oliwek,
2 ząbki czosnku, rozgniecione,
2 do 3 łyżek soli
Umyj dokładnie fasolkę i usuń końcówki. Potnij na 5 cm kawałki. Gotuj w wodzie aż będą kruche. Osusz. Po ostygnięciu ułóż w salaterce. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, olejem z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.
Kifta
1 kg mielonej jagnięciny,
1 duża cebula, siekana,
2 do 2 1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki pieprzu,
1 szklanka pietruszki posiekanej,
1/2 soku cytrynowego
Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze bez pietruszki i soku cytrynowego. Grill: układaj porcje mięsa z przyprawami na grillu, dobrze wysmaż. Pieczone: Uformuj kulki z mięsa i ułóż w rondlu, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (około 300 st. C). Piec aż uzyskają barwę brązową po obu stronach. Podawaj posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny.