Reklama:

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy mozna z tego wyjsc?
smutnamarta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 194
Reputacja: 0
Czy mozna z tego wyjsc?
Wydaje mi sie ze nietolerancja glutenu jest jedna na cale zycie ale moze jednak nie? Nie ufam internetowi w tej kwestii moze znacie jakichs ludzi ktorzy mysleli ze nie toleruja glutenu a nagle okazalo sie ze jednak moga go jest? tak sie stalo na przyklad podobnie u mojej kolezanki ktora cale zycie byla pewna ze nie toleruje mleka a tu nagle wypila szklanke na kaca i jej nie zaszkodzilo i teraz pije minimum szklanke dziennie bo lubi.

WykrzyknikCHCĘ SCHUDNĄĆ ZA WSZELKĄ CENĘWykrzyknik
04-25-2012 12:28 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ciastkozdziurka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 202
RE: Czy mozna z tego wyjsc?
Tez znam taki przypadek, że za dzidziusia to mój znajomy musiał pić specjalne bezglutenowe mleko,a teraz je wszystko na co ma tylko ochotę. Może organizm sam się przestawia...
Z resztą z tego co mi się wydaje, to taka nietolerancja opiera sie na tym, że dziecko często ma biegunki. O ile dla małego dziecka to ciezkie do zniesienia, to o tyle starszy posiedzi,zrobi co ma zrobić i jakoś przeżyje Uśmiech Więc może nie tyle sie wyrasta co da się przeżyć Oczko
06-18-2012 10:15 PM
roszpunka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 209
Że ktoś za młodu nie mógł a w dorosłym życiu pił to słyszałam,ale ciekawi mnie czy to dlatego , że się wyrosło,czy po prostu organizm się jakoś przestawia? Zauwazyć można że kiedyś w dawnych czasach dzieciom dawało się wszystko do jedzenia i jakoś przeżywały,a teraz robi się wielkie halo z każdej nieprawidłowości.
06-19-2012 09:36 AM
Joanna Chudzicka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Witam serdecznie.

Czym innym jest alergia na gluten, czym innym nietolerancja glutenu,a jeszcze czym innym celiakia.
Zaczynając od końca, celiakia to choroba przewlekła, czyli trwająca całe życie, polegająca na trwałej nietolerancji niektórych białek zbóż. Nietolerancja glutenu może mieć również charakter przejściowy, np. po intensywnej biegunce. Jelita potrzebują trochę czasu, żeby zacząć ponowne normalnie funkcjonować. Gdy zaczną, nietolerancja znika. Alergia z kolei to nadwrażliwość, czyli choroba w której bierze udział układ immunologiczny. Alergia na gluten może mieć charakter czasowy.

Joanna Chudzicka - specjalista dietetyk z firmy Mapa Zdrowia
Masz problemy z wątrobą? Dowiedz się jak może pomóc Ci ostropest
Wszystko o układzie pokarmowym, czyli trawienie od podszewki
09-24-2012 05:52 PM
smutnamarta Offline
Użytkownik

Liczba postów: 194
swoja droga ostatnio jadlam swietnie przyrzadzany weganski seitan ktory... jest glutenem. po prostu. niesamowite ze smakowal jak mieskoUśmiech ale niestety ludzie z jedna z trzech sob nawet jako wegetarianie nie beda mogli cieszyc sie wszystkim.

WykrzyknikCHCĘ SCHUDNĄĆ ZA WSZELKĄ CENĘWykrzyknik
09-26-2012 11:21 PM
Joanna Chudzicka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Seitan jest zamiennikiem mięsa, stosowanym przez osoby na diecie wegetariańskiej. Większość osób sądzi, że jest naprawdę smaczny, za to problemem jest jego przygotowywanie. Samodzielne przygotowanie tego produktu jest dość czasochłonne. Tak jak napisałaś, jego głównym składnikiem jest gluten, więc osoby na diecie bezglutenowej muszą z niego całkowicie zrezygnować.

Joanna Chudzicka - specjalista dietetyk z firmy Mapa Zdrowia
Masz problemy z wątrobą? Dowiedz się jak może pomóc Ci ostropest
Wszystko o układzie pokarmowym, czyli trawienie od podszewki
10-04-2012 10:36 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polecamy:

Reklama:

roznoszenie ulotek bydgoszcz

klimatyzacja śląsk