Nawet ci, którzy nie są na diecie montignaca, będą mogli skorzystać

Ja zacznę:
[li]550gram pp maki pszennej typ 1850(z tego polowe przesiać).[/li]
[li]1/2; łyżki soli[/li]
[li]1/2; łyżki fruktozy (nie musi być)[/li]
[li]ok. 100 gram chudego serka homo (do 1,5%)[/li]
[li]ok. 20 gram drożdży[/li]
[li]300 ml chudego mleka.
[/li]
Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, jak trzeba, dodać trochę maki, żeby się ciasto nie przyklejało do miski.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 1/2; - 2 godzin.
Następnie jeszcze raz zagnieść, uformować dwa walki i upleść warkocz.
Posmarować mlekiem dla połysku
piec ok. 45 minut (włożyć do zimnego piekarnika) w temp. 180 stopni.
Nie jest to super pulchne ciasto ale zawsze jakaś alternatywa.
Koleżanka robiła ciasto według tego przepisu, całkiem smaczne.